Ce este PERMACULTURA?

#Permacultura este un design conștient și întreținerea ecosistemelor de producție în agricultura, integrarea armonioasă a Naturii cu Omul.

Filozofia Permaculturii este activitatea comună cu natura, studiul atent și îndelungat, examinarea sistemelor în #interdependență.

💚 Permacultura presupune cultura permanentă. 
⁉️Dacă v-ați pune ca scop studiul unei parcele într-o pădure, atunci ați observa că acel pământ NICIODATĂ nu rămâne descoperit. Sau cresc plante, sau e acoperit cu resturi uscate și apar plante noi. Într-un an cresc câteva culturi diferite pe 1 cm2 (ghiocei ~ leurdă ~ coada șoricelului, etc).

Același principiu îl folosim în #gradinarit. De exemplu, pe o parcelă, în Ianuarie-Martie acoperim cu mulci (paie), apoi cultivăm ridichi, apoi bob+cartofi, apoi varză. Iarna iarăși acoperim pământul cu masă organică sau #compost.

✅ Anume acest tip de grădinărit îmi este interesant, deoarece presupune implicarea minimă a omului (categoric nu prășesc/sap), culturile cresc sănătoase și îmi rămân multe plante aromate, care le sădesc pentru a alunga Insectele nedorite. Îmi este interesant, deoarece mereu experimentez cu o mare varietate de plante.

Ce părere aveți despre cele scrise mai sus? 🥰